Szombattól már az éjszakák lesznek a hosszabbak

2017. szeptember. 22 14:21

Szombaton elérkezik az őszi napéjegyenlőség ideje, ezután már az éjszakák lesznek a hosszabbak fél éven át, egészen március 22-ig.

A csillagászati ősz szeptember 23-án kezdődik. Ez természetesen az északi féltekén igaz, hiszen a délin most pont a tavasz veszi kezdetét. Ettől kezdve a Nap az egyenlítőtől egyre délebbre a Baktérítő felé delel, sugaraiból egyre kevesebb jut hozzánk. Az északi féltekén rövidülnek és hűvösebbre fordulnak a nappalok, közelít a tél.

A meteorológiai őszben már jócskán benne járunk és az időjárás is eszerint viselkedik. Hűvös nappalok, párás reggelek a jellemzők. Persze a vénasszonyok nyara még eljöhet, de az enyhe hajnaloktól minden bizonnyal elbúcsúzhatunk egészen májusig.

A régi kelták és a kínaiak már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét, náluk az őszi napéjegyenlőség napja az évszak zenitje, annak eszmei közepét foglalta el. A kínai naptárban például az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart s az őszpont az évszakot majdnem pontosan kétszer másfél holdhónapra, 46 illetve 44 napra osztja. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek aranyozzák be. Ez a virág, melyet Európa csak a XVIII. század végén ismert meg, a japánok és kínaiak „őszi rózsája” volt. Nyílásának ideje miatt e gondolatot Európa is átvette, így lett a krizantém őszszimbólum, a temetők halottak napi dísze nálunk is.

Az őszi napéjegyenlőség egyúttal a késői gabonák aratási, betakarítási ideje és természetesen a szüreté.
Amely magot tavasszal, a tavaszi napéjegyenlőségkor elvetettünk, annak gyümölcsét most learatjuk. Amit elindítottunk akkor, az most láthatóvá válik a külső világunkban is, a fizikai síkon. Mert ez a Föld-energia pontja.
A betakarított termést pedig elraktározzuk, a begyűjtött tapasztalatokat feldolgozzuk a következő hónapokban. Belső, láthatatlan munkát végzünk, ahogy a nap is eltűnik a szemünk elől.

Az őszi napéjegyenlőség egybeesik a búcsú időszakával is, amely a halál, az elengedés a fény eltűnésének a pontja. Remek idő arra, hogy minden felesleges dolgot kiszórjunk az életünkből, hogy rendet tegyünk, csak azt hagyjuk meg kint és bent, amire valóban szükségünk van.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.