Ofélia, hurrikán erejű széllel érheti el Írország partjait

2017. október. 15 15:59

Írország és Skócia lakói egyre izgatottabban nézhetik az időjárás-előrejelzéseket, hiszen általuk soha nem tapasztalt időjárási jelenség éri el őket hétfő hajnalban.

Hétfőn az Ofélia hurrikán egy új fejezetet nyit a meteorológia történetében, hiszen ilyen közel a megfigyelések kezdete óta hurrikán még nem került az európai partokhoz. Ha nem északkelet felé haladna a hidegebb tengervíz felett, Portugáliát vagy Spanyolországot 2-es fokozatú hurrikánként érte volna el vasárnap délután.

A legfrissebb előrejelzések alapján szinte biztosra vehető, hogy Írország lakói úgy indulnak hétfő reggel munkába, hogy felettük egy trópusi ciklon örvénylik, amely néhány órával korábban még hurrikánként tombolt az óceán felett. Az alábbi ábrán látható, hogy 90 % felettire emelkedett annak a valószínűsége, hogy a szél erőssége meghaladja a trópusi ciklon fokozatot Írországban és Skóciában. A jelenség ritkaságát mutatja az is, hogy az alábbi, trópusi ciklon szélerősség valószínűségét mutató térkép tartománya is véget ér a 60. szélességi és 0. hosszúsági fokoknál.

Az előrejelzés a hurrikán erejű szélre is 40 % körüli esélyt ad (térkép alul), azaz a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 110-130 km/órás széllel ér partot Ofélia. Ez nem meglepő, hiszen vasárnap délután még 2-es kategóriájú hurrikánként (szél, nagyobb, mint 160 km/óra) haladt az Atlanti-óceánon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.