Hamarosan még többet fogunk tudni a Napról

2017. november. 04 11:23

A NASA részletesebben szeretné feltérképezni a Nap felszínét, ezért nemsokára egy új, Solar Proba Plus nevű űrhajóval vizsgálják a Nap titkait.

A tervezett űrhajó 2018-ban fog pályára állni. A járművet úgy tervezték, hogy 4 millió mérföldre közelítse meg a Napot. A napszélről, a Nap felszínéről és a légköréről fog új információkkal szolgálni. A hőmérséklet jelentősen növekszik a Nap felszínétől a felső légköréig.
Ezeken az egymás mellett látható képeken a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) által készített felvételek láthatók. A különböző hullámhosszokon készült fotók segítenek bemutatni a nagy hőmérséklet változást a Nap felszínétől egészen a légkör felső részéig.

A bal oldali első kép a Nap látható tartományban észlelhető színe a fehér fény által szűrve. Ezt követi hét másik, különböző színű kép, amely a Napot a szélsőséges ultraibolya sugárzás különböző hullámhosszain mutatja.

Ezek a különböző hullámhosszok érzékeltetik, hogy a nap hőmérséklete mekkora tartományban változik: 6000 Celsius fokos (bal oldalon) a felszín közelében és közel 10 millió Celsius fok (jobb szél) van a felső légkörében.

Amikor a Nap felszínéről beszélünk, inkább egy gázszerű rétegről beszélünk, nem pedig szilárd felszínről. Ez a fotoszféra réteg, ahonnan a napsugárzás nagy része ered. A napfelszín feletti vékony réteget kronoszférának vagy koronának is nevezik. Itt már jóval melegebb van, mint a Nap felszínén.

A tudósok arra kíváncsiak, vajon miért melegebb a Nap légköre a felszínénél.

Az elmúlt évek elméletei alapján a Nap forró felső légkörét a felszín által kibocsátott nanoflerek melegítik.

Annak ellenére, hogy a nap méreteihez képest parányiak, mindegyik csomagja egy 10 megatonnás hidrogénbomba energiájának felel meg. Másodpercenként egymillióan indulnak a Nap felszínéről és együttesen melegítik a koronát.

Olyan misszióktól, mint a SDO, a tudósok azt remélik, segíteni fognak a nap viselkedését övező titkok felderítésében.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.