Mutatjuk, hol lesznek láthatók a Leonidák

2017. november. 17 7:51

A Leonidák meteorraj érkezésének csúcsához érünk a hétvégén. A felhőzet csökkenésével, nem lehetetlen küldetés megfigyelni őket.

A Leonida meteorok a Tempel-Tuttle üstököshöz kötődnek, amely meglehetősen gyakran megjelenik a naprendszer belső részén.  Az üstökös 33 évente friss törmeléket helyez a Föld pályájára.

Az elmúlt évekhez képest az idei zápor nem lesz olyan erőteljes, nem lesz meteoráradat. A legutóbbi Leonida meteor hullás 2001-ben volt.

1966-ban a Leonidák több százezer meteort termeltek, a megnövekedett aktivitás éveit már korábban előre kiszámították. Az idei még a legerősebb záporok közé sem esik, hiszen csak óránként 15 hullócsillag várható.
A csillaghullás november 5-én kezdődött, és november 30-án zárul. De az éjszakák nagy részén nem túl aktív a meteorraj, így a csúcsidőszak a legalkalmasabb arra, hogy a csillaglesők megfigyelhessék a meteorokat. Ez érkezik el a mostani hétvégén.

Péntek éjszaka még borult lesz az ég, így sehol sem lesznek megfelelő körülmények a meteorok megfigyeléséhez.

Szombat éjszaka  főként az éjszaka első felében a Duna-Tisza-közén, valamint a Dél-Dunántúlon számíthatunk felhőmentes területekre.

Vasárnap éjszaka az ország nagy részén erősen felhős lesz az ég, csak rövid időre bukkannak elő a csillagok. A legnagyobb valószínűséggel az Alpokalján, illetve a Mátrától délre számíthatunk kevésbé felhő területekre.

Érdemes legalább egy órát szentelni a csillaghullás megtekintésére a csúcsidőben. Ne nézzen abban az órában semmilyen fényforrásra, telefonra, vakuba vagy bármilyen típusú képernyőre. Ekkor a szeme fokozatosan fél óra alatt átáll és tökéletes éjszakai látása lesz. A lehető legvízszintesebb pozícióban feküdjön, hogy az égből minél többet láthasson.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.