2017 valószínűleg a Föld második legmelegebb éve lesz

2017. november. 19 14:25

A 2017-es év három különböző meteorológiai elemzéseket végző intézet szerint is a második vagy a harmadik legmelegebb év lesz a mérések kezdete óta.

Az idei október volt a második legmelegebb az elmúlt 137 évben, a NASA (amerikai) és a JMA (japán) adatai szerint is. Az elmúlt három év mindegyike új melegrekordot hozott a globális hőmérséklet tekintetében, állapította meg a NOAA (amerikai).

A globális hőmérsékletek jó ütemben haladnak afelé, hogy a 2017-es év a második legmelegebb legyen a 137 évnyi nyilvántartásban, a NASA és a Japán Meteorológiai Ügynökség új elemzései szerint.

2017 októbere volt a második legmelegebb október az 1880-tól nyilvántartott feljegyzésekben.

A Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) 2017 októberét az egész világon a harmadik legmelegebbnek találta az 1891-től kezdődő adatbázisában. Csak 2015 és 2014 előzi meg.

A NOAA által pénteken kiadott harmadik elemzés szerint ez az október csak a negyedik legmelegebb az 1880-tól kezdődő adatbázisuk alapján.

A NOAA elemzése szerint az októberi meleg rekordokat döntött többek között az Egyesült Államok északkeleti, Kanada keleti részén, a Dél-Atlanti-óceán és az Indiai-óceán déli részein.

Ez volt Portugáliában a legmelegebb október a 86 éves nemzeti nyilvántartásban, Bahreinben ez volt a második legmelegebb október 1902 óta, a NOAA jelentése szerint.

Eközben Oroszország keleti, az Egyesült Államok északnyugati és Kanada délnyugati részein októberben az átlagnál hűvösebben idő volt. A fenti ábrán látható, hogy az egész földet magában foglaló térképen milyen kicsi az a terület, ahol az átlagosnál hűvösebb volt az idő.

Megközelítőleg 94 % az esély, hogy 2017 a második legmelegebb év legyen a NASA adatbázisában.

Csak a június és a szeptember nem került be egyedül a második legmelegebb hónapok közé a NASA adatbázisában 2017-ben.

A három különböző forgatókönyv szerint 2017 valószínűleg a harmadik helyen végez a rangsorban.

Kelet-Afrika, Kelet-Ázsia, az Indiai-óceán, a Csendes-óceán középső és nyugati része, az Ibériai-félsziget, Kelet-Ázsia és Délkelet-Amerika szélsőségesen meleg volt 2017 január-októberében, a NOAA elemzése szerint.

Az elmúlt három év – 2014, 2015 és 2016 – mind újabb és újabb globális meleg rekordot állított fel a NOAA szerint. Az erős El Niño hatására, az egyenlítői csendes-óceáni víz időszakos felmelegedése hozzájárult a szélsőségesen meleg évekhez 2015-ben és 2016-ban.

A NOAA adatbázisában az első öt legmelegebb év ebben az évtizedben történt. 9 a legmelegebb 10 év közül és 16 az első 17 legmelegebb évből ebben az évszázadban született! Az egyetlen 21. század előtti kivétel 1998 volt (nyolcadik legmelegebb) az első 10 közül.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.