Gátakat szakított át az árvíz Olaszországban

2017. december. 13 7:38

Kritikussá vált a helyzet Olaszország, Emília-Romagna régiójában, miután a megáradt folyók kiléptek medrükből, az Appenninekben pedig földcsuszamlások pusztítanak.

Olaszországban már az elmúlt hetekben többször hullott hatalmas mennyiségű csapadék, emellett a napokban hirtelen jött enyhülés a hó olvadását is megindította. Gyors árvíz vonul le többek között az Enza és a Parma folyókon.

Az Enza folyó keddre virradóra három helyen is áttörte az árvízvédelmi töltéseket Brescello és Lentigione települések környékén.

A városok egyes részeit elöntötte a folyó. 1000 embert telepítettek ki az éjszaka folyamán helikopterek segítségével.

A Parma folyó Colornónál csapott át a gátakon, elöntve az ottani palotát és a főteret.

Az Appenninekben az elmúlt napokban 200 millimétert meghaladó csapadék hullott. Emellett a gyors hóolvadás és a helyenként 100 km/órát meghaladó széllökések földcsuszamlásokhoz vezettek.

A következő két napban átmenetileg nyugodtabbra fordul az idő Olaszországban, aztán a hét második felében újabb jelentős csapadék várható, amely akár újabb árhullámokat indíthat el egyes folyókon.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.