Eleanor letarolta Nyugat-Európát

2018. január. 03 17:15

Carmen után mindössze egy nappal, kedden este újabb viharciklon sújtott le Nyugat-Európára. Többek között Írországban, Angliában, Hollandiában nagy károkat okozott a szélvihar és az esőzés.

Az Eleanor névre keresztelt vihar Írországban ért partot, ahol a szél által felkorbácsolt hullámok több tengerparti kisváros utcáit is elárasztották.

A londoni Heathrow repülőtéren a hatalmas oldalszél miatt több órán keresztül nehezen mentek a leszállások:

Franciaországban kilenc ember sérült meg a kidőlt fák, lehulló épület darabok következtében. Az Eiffel-torony, valamint a város parkjainak látogathatóságát is felfüggesztették a 100 km/órát meghaladó széllökések miatt. Több, mint 200.000 ember maradt áram nélkül a leszakadó vezetékek következtében.

Hollandia tengerpartján 140 km/órát meghaladó széllökéseket okozott a vihar szerda hajnalban:

A Schipol repülőtéren 200 járatot kellett törölni.

Németországban 120 km/órás szélviharral, intenzív zivatarokkal vonult át a ciklon. Néhány óra alatt több, mint 10.000 villámot regisztráltak az ország térségében.

Svájcban és a szomszédos Ausztriában 14.000 otthon maradt áram nélkül a vihar hatására.

Eleanor hazánkba már jelentősen legyengülve érkezik, a Kisalföld térségében lehetnek viharos széllökések, másutt az esőn kívül komolyabb kísérő jelenséggel nem jár. Hajnalra el is hagyja térségünket kelet felé.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás