Ítéletidő tombol Szlovéniában

2018. február. 03 11:17

A nálunk is kiadós csapadékot okozó hidegfront a Balkán-félszigeten fejti ki igazán hatását. Északabbra óriási havazás, délen áradásokhoz vezető esőzések várhatók.

Hatalmas havazás nehezíti a közlekedést Szlovéniában. Egy nap alatt 30-70 centiméter hó hullott az országban. Egy időre még az autópályák forgalma is leállt a rendkívül intenzív hóvihar miatt.

 

Szlovénián kívül Ausztriában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban is nagy mennyiségű hó hull.

Így gyarapodott a hóréteg a szlovéniai Pokljukában, az egymást követő képek 10 percenként készültek. A kép sorozat vége felé különösen gyors a hógyarapodás.

A Vogel síközpontban 70 centiméter friss hó hullott kevesebb, mint egy nap alatt.

A havazásnak még nincs vége, vasárnapig további 30-50 centiméter hó várható a fent megjelölt régióban.
Albánián és Nyugat-Görögországban a nagy esőzések fognak nehézséget okozni. A legsúlyosabban érintett területeken jelentős áradások és földcsuszamlások lehetnek, amelyek több napig okozhatnak közlekedési fennakadást.
Az erős szél is okot ad az aggodalomra, amely fákat csavarhat ki, és széles körű áramkimaradást okozhat. A széllökések elérhetik a 120 km/órás sebességet Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban.

Észak-Magyarországon és Nyugat-Romániában, elsősorban a magasabb helyeken 2-8 centiméteres hóréteg várható.

Nagyobb hó várható Szlovákiában, Délkelet-Lengyelországban és Fehéroroszországban, amikor a havazás északkeletre terjed. A hideg levegő a régióban marad a jövő hét elején is, így sokáig megmarad a hó, ami továbbra is csúszós útszakaszokat eredményez.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.