Szerda reggelig fenyeget az ónos eső

2018. március. 06 11:23

A magasabb légrétegekben fokozatosan egyre enyhébb levegő áramlanak fölénk, a felszínen azonban nehezebben zajlik a melegedés, emiatt nagy területen kell további ónos esőtől tartani.

A Kárpátok és a Alpok védelmező hatása miatt gyakran a hideg léghullámok nehezebben törnek be hazánkba, de most az árnyoldalát is megtapasztalhatjuk ugyanennek a “védelemnek”, ugyanis a meleg levegő érkezését ugyanígy akadályozzák a környező magas hegyek. A magasban már teret nyert hazánk felett a meleg levegő, a sík vidéki területekre azonban csak késleltetve tud megérkezni, ennek következtében fordul elő több helyen ónos eső az országban.

A felettünk átvonuló csapadékzóna súlypontja napközben fokozatosan északkelet felé helyeződik, de az eső mellett az északi és nyugati megyékben helyenként még előfordulhat ónos eső, fagyott eső.

A késő délutáni óráktól dél felől egy újabb csapadékrendszer érkezik, amelyből zömmel eső várható, de szerda hajnalig a Dunántúl nyugati tájain ónos eső is kialakulhat. Szerda délelőttől már veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás