Heves zivatarok kialakulásának is megvan az esélye

2018. április. 12 11:01

A késő délutáni, esti órákban nyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat. Hatására a nyugati területeken záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk.

A csütörtök délutáni, esti órákban elsősorban a Dunántúl keleti felében akár egy-egy intenzív vagy heves (90 km/óra feletti széllökés, 2 centimétert meghaladó jégátmérő) zivatar is kialakulhat. Zivatarokra nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon az esti, késő esti óráktól számíthatunk, egy-egy heves zivatar kialakulására is van esély. A zivatarok vagy zivatar zóna környezetében viharos (> 80 km/óra) szél, néhol nagyobb méretű jég (2 centimétert meghaladó jégátmérő) és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (> 15-20 milliméter) valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a dunántúli megyékre a várható zivatarok miatt.

A zivatarrendszer fokozatosan északkeletre helyeződik, az éjféli órákat követően a középső országrészben, a péntek hajnali, reggeli órákban az északkeleti területeken valószínű előfordulása, helyenként 55-65 km/óra széllökés kíséretében. Északkeleten a péntek délelőtti órákban kialakulhatnak még zivatarok, a déli, kora délutáni órákban egy-egy heves (> 90 km/óra feletti széllökés, centimétert meghaladó jégátmérő) zivatarra is van esély.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.