Még sokáig tart befoltozni az ózonlyukat

2018. április. 29 17:28

A 80-as években felismerték, hogy az ózonréteget súlyosan károsítják a klór-fluor-szénhidrogén vegyületek. A felhasználásukat korlátozták, de az ózonpajzs nagyon lassan regenerálódik.

A földet ózonrétegként ismert burok védi. Ez megvéd minket a nap káros UVB és UVC sugárzástól. A NASA szerint az ózonrétegben lévő lyuk 2016-ban kb. 8,9 millió négyzetmérföldre nőtt. Az UV rétegben lévő lyuk a bőrrákhoz, a szürkehályoghoz és az  immunrendszer gyengüléséhez vezet az emberekben. Feltehetően károsítja a növényeket is. A jó hír az, hogy a klór-fluor-szénhidrogén (CFC) vegyi anyagok világszerte történő használatának fokozatos megszüntetése miatt a lyuk lassan kezd zsugorodni, és végül teljesen felépülhet. Bár ez még további 50 évig tarthat. Az ózonréteget súlyosan károsította a klór és bróm légkörbe juttatása. Mivel egyre több UVB sugárzás éri el földet, ez csökkenti az élelmiszerlánc alján fejlődő algák mennyiségét, amelynek hatásait végül az élelmiszerlánc tovább fogja hordozni.

A fényszennyezés

A föld minden élőlénye a nap fényét követő éjszaka sötétségére vágyik. Az emberek az éjszakai égbolton felgyorsítják ezt a rutint. A Nemzetközi Sötét Ég Szövetség beszámolt arról, hogy a tudományos bizonyítékok azt sugallják, hogy a mesterséges fény megzavarta számos kétéltű, madár, emlős, rovar és növény természetes bioritmusát. A szürkületkor és nappal alvó és éjjel aktív éjszakai állatokat különösen zavarja a sötétség óráiban a fényszennyezés. A mesterséges lámpák megzavarják az éjszakai tevékenységüket, és megzavarják a reproduktív folyamataikat, következésképpen csökkentik a népességüket. A szentjánosbogár az egyike azoknak a fajoknak, amelynek száma a mesterséges fény hatására csökkent. A probléma leküzdésére a hatóságokat arra ösztönzik, hogy olyan búrákat használjanak a közterületeken, amelyek lefelé néznek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.