A Maldív- és a Salamon szigetek eltűnhetnek az óceánban

2018. május. 06 13:21

A változó éghajlat az alacsonyan fekvő óceáni szigeteket különösen fenyegeti, a víz eláraszthatja azokat. Több gleccser pedig máris áldozatul esett a melegedő klímának.

A Maldív-szigetek idilli szigetcsoportja az Indiai-óceánon található, teljesen elárasztja a tenger néhány generáción belül. Ez a világ legalacsonyabban fekvő országa, ami korallzátonyra épül. A növekvő tengerszint, az emelkedő tengervíz-hőmérséklet és a tengervíz savasodása megöli a korallokat, súlyos veszélybe sodorja a szigeteket.

A Salamon-szigetek is eltűnnek

A trópusi Salamon-szigetek a Csendes-óceán délnyugati részén helyezkednek el. A szigetek közül már legalább öt sziget a tenger alá süllyedt, és hosszú tengerpartja az éghajlatváltozás által okozott tengerszint emelkedése miatt összezsugorodott. Hat darab a Salamon-szigetek közül tömegében zsugorodott, és partvonala visszahúzódott az emelkedő tengerszint és az erőteljes, magas hullámok romboló hatása következtében. Egész falvak veszették el élőhelyüket és közösségeik kénytelenek voltak áttelepülni.

A bolíviai Chacaltaya gleccser eltűnt

Az 5.300 méter magasan fekvő Chacaltaya gleccser volt a Bolíviai-Andokban a világ legmagasabban található sípályája. Most, ami a 18 ezer éves gleccserből maradt, az csupán néhány jégfolt a csúcs közelében. Úgy gondolják, hogy a globális felmelegedés a hibás az esetért. A gleccser elvesztése nagy csapás a chacaltayai turisztikai ágazat számára. Veszélyezteti a helyi édesvízellátást és a jövőbeni vízenergia-termelést is. A vízenergia Bolívia villamos energiájának nagy részét biztosítja.

 

 

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.