Hirtelen lezúduló záporokra figyelmeztetnek

2018. május. 10 13:23

A középső és a nyugati országrészben továbbra is kedvezőek a légköri feltételek intenzív zivatarok kialakulásához. Több megyében figyelmeztetés érvényes.

Csütörtök délután a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén (várhatóan egyre inkább nyugatabbra), éjszaka pedig inkább csak a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki szórványosan (a térség körülbelül 40 %-án) zivatarok, melyeket elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt kis területen 25-30 millimétert meghaladó csapadék), kisebb eséllyel kis méretű jég és viharos (60-75 km/óra) szél kísérhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső és nyugati megyéire a várható felhőszakadások miatt.

Pénteken a több helyen kialakuló záporok mellett az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön, valamint a Dunántúl nyugati felén valószínű zivatarok kipattanása, melyekhez továbbra is a felhőszakadás társulhat legjellemzőbb kísérőjelenségként. Péntekre az OMSZ öt dunántúli megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan kialakuló felhőszakadások miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.