Miért dönti ki a szél a fákat?

2018. május. 24 10:11

Súlyos sérülések, halálesetek és komoly anyagi kár is keletkezhet, ha a viharos szél kicsavarja a nagy fákat. A legköztudottabb ok a nedves talaj és a veszélyeztetett gyökérrendszer.

Eltekintve néhány letörött ágtól, a legtöbb egészséges fa jól állja a nagy szeleket zivatarokban és esőben.

Azokban a helyzetekben azonban, amikor a talaj telítetté válik, a fák gyökerei meglazulhatnak és a talajba kevésbé jól kapaszkodnak. Ilyenkor akár az egész fa kidőlhet.

Bizonyos esetekben az egészséges fák lombjai elnehezülhetnek a hosszan tartó esők, illetve a tavasz folyamán is. Mindkét esetben a folyadék  felhalmozódik a lombkoronában. Annak érdekében, hogy egy egyedülálló fa, vagy egy kis facsoport túlélhessen egy nagyon szeles időjárási eseményt, nagy és egészséges gyökérrendszer szükséges.

Bizonyos esetekben a fa ágai és gyökerei az uralkodó szélirányhoz alkalmazkodva növekedhetnek. Ha a vihar más irányú szelet hoz, akkor a fák kidőlhetnek. A rossz ültetési technika, a zsúfolt infrastruktúra és a gyökérkárosodás befolyásolja a gyökerek egészségét. A megfelelő mélységben ültetett fák egy nyitott térségben, jól átszivárgó talajban jóval ellenállóbbak lesznek a szélben. Amikor nedves talajba ültetnek, vagy a gyökereket utak, járdák,  épített környezet korlátozza, a fa könnyebben kidőlhet. A talaj típusa, egy betegség, vagy egy rovarfertőzés, a karbantartás hiánya és a túlzott locsolás növeli annak kockázatát, hogy egy fa a viharban kidőljön.

A fa ágai: A megfelelő metszés elengedhetetlen a károsodások elkerüléséhez

A közüzemi vezetékek vagy a lakások miatt megsérült fák kiegyensúlyozatlanok lehetnek és könnyen kibillenhetnek. Az idősebb fák ágai rendszeres szakmai karbantartást igényelnek. Alapvető fontosságú, hogy a lombot erős, egészséges ágakkal kiegyensúlyozzák. Az erős szélben fellépő problémák legfőbb oka a nem megfelelő metszés, betegség és a fa fajtája.

Számos ingatlantulajdonos hosszabb távon több kárt okozhat egy fának a korhadt ágak levágásával. A nagy árnyékot adó fa esetében egyetlen törzs a legideálisabb. A legerősebb faágak nem zsúfoltak és a fő törzzsel 90 fokos szöget zárnak be, szemben a keskeny v-alakzattal. Az elszáradt, vagy beteg ágakat azonnal le kell vágni. Ha egy korhadt, vagy sérült végtagot el kell távolítani az egyik oldalon, egy másik ágat el kell távolítani a másik oldalon.

Egyes fafajták nem alkalmasak

A fák bizonyos fajtái gyengébb ágakkal és gyökérszerkezettel rendelkeznek és emiatt kidőlésre hajlamosabbak, mint mások.

Az ezüst juhar gyorsan növekvő termete és keskeny szerkezete nagy érzékenységet mutat a szélviharokban. A nedves, tapadó hó súlya is nagyobb károkat okoz ennél a fafajnál. Ez a toronymagas, olcsó és rendetlen fa bizonyos területeken invazívnak is tekinthető. Az érett ezüst juhar 20-25 méter magas is lehet.

A hosszú élettartamú és viharos időjárásban jó tűrőképességekkel rendelkező fajokból szegényes a választék. A listán szerepel a Bradford, vagy a Callery körte és a szomorúfűz is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.