Időjárási helyzetek, amikor a szélkakas is felszáll

2018. június. 08 14:44

Az időjárási műszerek számos dologra érzékenyek. Ez magában foglalja természetesen a szélsőséges időjárási viszonyokat is, mint például a szél, a tornádó és az árvíz pusztítását.

A meteorológiai állomások fenntartásához és javításához, valamint és az adatáramlás megőrzése érdekében szükséges egy csapat mérnök, meteorológus és önkéntes. Ez az alapvető adat nemcsak a jelenlegi körülmények megismeréséhez – mint például a hőmérséklet, a szél és a csapadék –  szükséges. Ezen kívül ezek az összegyűjtött adatok olyan számítási modelleket is táplálnak, amelyek segítenek megjósolni időjárásunkat.

Az alábbiakban olyan figyelemre méltó és furcsa fotók és történetek gyűjteményét láthatjuk, amelyeket az elmúlt néhány évben a meteorológiai mérőhálózatok szolgáltattak.

Amikor az időjárás károsítja a műszereket

2011-ben két egymástól független oklahomai állomást forgattak fel a tornádók.

Áprilisiban az alabamai Limestone megyében egy F5-ös erősségű tornádó lefújta a radarról a burkolatot. A leghírhedtebb eset, amely egy  nemrégiben megrongálódott Doppler radarral történt, a Mária nevű hurrikán pusztításával hozható összefüggésbe. Az újratelepített radar várhatóan 2018. június végén már üzemelni fog. De néha egyszerűen az erős szél, vagy az árvíz is tud károkat okozni, ahogy ez a Kentucky állomáson történt.

Természetesen sok időjárási eszköz működik extrém körülmények között. Egy villámcsapás képes megsütni az időjárás érzékelőket, ahogyan otthonában a számítógépet vagy televíziót is. A villámcsapás 2018. tavaszán tönkretette a nevadai Doppler radart lefedő burkolatot.

 

A téli időjárás is tud fejfájást okozni az időjárási eszközök karbantartói számára. Időnként foglalkozni kell a nagy havazásos helyzetekkel, amelyek eltemetik a felszerelésüket. Két nappal karácsony előtt egy lavina elsodort egy hóvastagság mérő állomást Nevadában -abban az évben másodszor.

A felhalmozódott jég képes a szélérzékelőt használhatatlanná tenni.

Természetesen a tűzesetek is mindig veszélyesek. Az egyik kansasi állomást sem kerülte el a tűz pusztítása. A műszer komoly égési sérülést szenvedett.

Magyarországon elsősorban a 10 méter magasan elhelyezett szélmérőket érő villámcsapások okoznak legtöbbször kárt a meteorológiai mérőállomásokban. Időnként azonban az ónos eső súlyától kidőlő fák vagy a télen megjelenő belvíz is használhatatlanná teszi hosszabb időre a mérőszenzorokat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.