Mire használják az állatok a meteorológiai műszereket?!

2018. december. 08 15:53

Nem csak maga az időjárás okoz néha gondot a meteorológiai mérőeszközöknek, időnként egyes állatok is "használatba" veszik.

Az időjárási műszerek számos dologra érzékenyek. Ez magában foglalja természetesen a szélsőséges időjárási viszonyokat is, mint például a szél, a tornádó és az árvíz. Azonban a rovarok és az állatok néha furcsa dolgokra használják az eszközöket.

A szélsőséges időjárás, a rovarok vagy az állatok károsíthatják az időjárási műszereket, amelyeket természetesen megtiszteltetésnek is vehetünk. Mint minden, ami a szabadban van, szabad préda.

Egy tavaszi nap Alaszkában, egy fehérfejű rétisas olyan közel ült a szélmérőhöz, hogy az anemométer nem tudott mérni. A kanalak mellett ült, megakadályozta a csészék forgását és a tényleges szélsebesség mérést.

Egy szőlészetben egy éhes sólyom rágta meg a szélmérőt, ami 2017 tavaszán hetekig hibás szélgörbéket rögzített.

A madarak néha a csapadékmérőkbe végzik a “nagydolgukat”. Ezt némi trükközéssel, dróthálóval ki lehet küszöbölni, hogy csak az esőcseppek jussanak a gyűjtőedénybe. Néha az elzáródások sikeresebbek, például, ha egy mókus által egy óriási dió kerül a mérőeszközbe.

Annak ellenére, hogy a vidéki térségek eszközeinek védelmét kerítéssel biztosítják, így is problémák keletkezhetnek. Az állatállomány kárt tehet a műszerekben, ha a kerítésen belül zöldebb füvet remél.

A medvék is kíváncsiak lehetnek az időjárási mérő eszközökre. 2016 május végén a csapadékmérőt elhurcolta egy medve és a fognyomai is rajta voltak a mérőedényen. Alaszkában a jávorszarvasok jelentenek problémát. Képzeljék el, mit tehet egy 3 méter magas, több száz kilós állat az időjárás eszközökkel.

A békák és a kígyók is jól el tudnak rejtőzni az időjárási eszközökben. Bár lehet, hogy a békák jelenléte segítene pontosítani a méréseket!

A hangyák nagyon pusztítóak lehetnek. A fedél eltávolítása után néhány berendezésben akár egy komplett darázs vagy hangya fészket lehet felfedezni.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.