Lehet-e a Földön olyan globális porvihar, mint a Marson?

2018. június. 25 14:58

A Marson jelenleg olyan hatalmas porvihar dúl, amely akkora, mint Észak-Amerika és Oroszország együttvéve. A Földön elfordulhat-e ilyen hatalmas egybefüggő viharzóna?

A habub egyfajta intenzív porvihar, amelyet légköri gravitációs hullámok hordoznak, más néven időjárási frontnak is nevezik.

Előfordulhat-e ilyen vihar a Földön?

A bolygónk és a legközelebbi bolygó szomszédja között két nagy különbség van, amik miatt a globális porviharok kevésbé valószínűek nálunk: gravitáció és óceánok.

A Marson néhány porvihar elérheti a 30.000 méteres magasságot, míg a földi homokviharok csak 2500-3000 méteres magasságig terjednek. Ez azért van, mert a légkörünk sűrűbb és vékonyabb, mint a Marsé. Ennek az oka a nagy gravitáció.

A marsi porviharok sebessége hasonló a Földön előfordulókhoz, vagy valamivel kisebb – kb. 60-90 km/óra. Nem szabad azonban a hatásukat túlbecsülni. Mivel ezek a szelek ritkább légkörben fújnak, ezért erősségük is kisebb a Marson. A Föld legerősebb porviharai akár 120 km/órával is fújhatnak, és lényegesen nagyobb erővel. A másik dolog, ami a Földnek van és a Marsnak nincs, az a nagy vízfelület. A légköri páratartalom és a víz felszíne segít eltávolítani a port az atmoszféra alsóbb rétegeiből. Ez megnehezíti, hogy a hatalmas porviharok egyik kontinensről a másikra vándoroljanak – különösen, ha a kettő között nagy óceán van.

A Marson lévő porvihar nem ritka a bolygón, és valójában globális méretű. Általában 6 és 8 évente egyszer előfordul. Porviharok nálunk is gyakran előfordulnak, de általában sokkal kisebb méretben. Földi körülmények között ezek száraz régiókban alakulnak ki. Íme néhány példa:

Néhány gyakori porvihar típus fordul elő az Egyesült Államok délnyugati részén, a nyári monszun időszakában és a Szaharában is. Elég hozzá az erős szél, ami felkapja a homokot és a port.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.