A leghidegebb hely a Földön hidegebb, mint gondolnánk

2018. július. 03 11:56

Az Antarktisz keleti fennsíkján található a leghidegebb hőmérsékletű pont a Földön. Műholdas adatokat használnak fel a kutatók az ottani hőmérséklet megállapítására.

A tiszta égbolt, a lágy szellő és a száraz levegő miatt nagyon alacsony arrafelé a hőmérséklet. Mindössze -98 fok.
A tudósok szerint ez egy új szélsőértéke a Földön előforduló hőmérsékletnek.
Az Antarktisz keleti fennsíkja olyan hideg, hogy 2013-ban majdnem -100 fokot ért el a hőmérséklet. A viszonylag nagy tengerszint feletti magasság és a déli pólus közelsége miatt ez a régió a legkedvezőbb az ilyen nagyságrendű szélsőséges hideg kialakulására.

Az Antarktisz keleti fennsíkja egy kopár, havas terület, ahol felszíni időjárási eszközök nem állnak rendelkezésre ilyen extrém hideg mérésére. Így a tudósok 2004 és 2016 között műholdas adatokat használtak fel a -98 fokos referenciaérték megállapításához. Az antarktiszi jégtakarón a kicsi, alacsony meredekségű lejtőkön volt a leghidegebb. Mivel a hideg levegő sűrű és nehéz, lecsúszik a völgyekbe, ahol néhány napig csapdába eshet, ha tiszta az égbolt és a szél nem túl erős. Ez hasonlít arra, amikor a hideg levegő a völgyben éjszaka beragad bárhol máshol a világon.
A száraz levegő kulcsfontosságú az ilyen ultrahideg hőmérsékletek kialakulásához.

Ezen a területen hihetetlenül száraz a levegő. Ez lehetővé teszi, hogy a hó felszínéről származó hő könnyebben kijusson az űrbe.
Egy tanulmány megállapította, hogy a hőmérséklet majdnem minden télen -90 fok alá esik errefelé több helyen.
Eddig Vostok tartotta az Antarktiszon a világ hideg rekordját, amelyet valaha egy földi meteorológiai állomás rögzített. 1986. július 21-én -89,2 fokot mértek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás