Minek köszönhetjük a következő napok száraz időjárását?

2018. július. 02 13:35

Ha az időjárás száraz, nyugodt és szép, akkor az tipikusan egy magas nyomású rendszernek köszönhető. Ez a rendszer távol tartja az esőfelhőket és a változékony, szeles időjárást.

Egy magas nyomású légköri képződmény vagy más néven anticiklon átmérője 1000 kilométer vagy annál több is lehet. Ahogy a középpontjától kifelé haladunk, egyre erősebb lesz a szél, és emiatt nő az időjárás változékonysága is.

A magas nyomású terület lényegében az óramutató járásával megegyező irányú áramlási rendszerrel bír. Belsejében száraz a levegő és süllyedő mozgást végez nagy területen. Tipikusan a távozó frontrendszer mögött elhelyezkedő régióban épül ki.
Leggyakrabban a magas nyomású rendszerek nyugatról keletre mozognak a földgolyón. Azonban ezek a rendszerek néha megállhatnak egy régióban több hétre is.
A nyári hónapokban a magas nyomású rendszerek a szárazföld felett megtorpannak.
Ilyenkor veszélyes, hosszú ideig tartó hőhullámokat eredményezhetnek.
Annak ellenére, hogy a magas nyomású rendszerek hagyományosan kellemes, napos időjárást eredményeznek, sok olyan eset van, amelyben fokozzák, vagy megteremtik a nemkívánatos potenciálisan életveszélyes helyzeteteket.

Télen, főként a tartósabban fennálló anticiklonokat gyakran jellemzi párás, ködös idő, amely a Kárpát-medencében különösen gyakori.

A légnyomás jellemzően meghaladja az 1020 hektopascalt, de főleg télen, kontinentális eredetű anticiklonokban 1060 hektopascal is előfordulhat. Az anticiklonok több napig, de akár több hétig is fennállhatnak.

Alkalmanként a „köztes anticiklon” kifejezéssel is élünk, ilyen esetben két ciklon közötti, jellemzően kisebb kiterjedésű, magas nyomású területről beszélünk, amelyben csak átmenetileg várjuk a felhőzet csökkenését.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás