Újabb esők várhatók a thaiföldi barlangnál

2018. július. 07 10:53

Az előrejelzett eső nagy nyomást gyakorol a mentést végző erőkre a barlangban rekedt thai labdarúgó-csapat megmentéséért folytatott küzdelemben.

Az eső már úton van, a tisztviselők és a thai tengerészgyalogosok együtt dolgoznak az elárasztott barlangban.
A 12 fiú és edzőjük már egy hete a barlangban raboskodnak.
A mentési akció nemzetközi figyelmet kapott, és több ország küldött mentőcsapatokat.
Felmerült mentési tervként, hogy a fiúknak esetleg úszni kell búvár felszereléssel, mivel rossz időjárást jeleznek előre erre a hétvégére.
A mentő csapatok lassan kifutnak az időből. Ugyanis ki kell találjanak egy mentési módot, hogyan juttassák ki a fiúkat a barlangból, mielőtt az esőzések visszatérnek, és újabb áradás jön a barlangban, amitől megemelkedik a vízszint a jelenleg még száraz barlangteremben.

A csoport továbbra sem tudja elhagyni a barlangot, és még nem ismert, hogy mennyi ideig lesznek a barlang foglyai. Jelenleg az egyetlen módja annak, hogy a kijusson a barlangból, ha ugyanazon a szűk járaton keresztül merülnek le, amelyen bejutottak – ez egy nagyon veszélyes feladat nemcsak a búvárkodásban járatlan gyermekek számára, de még a tapasztalt búvárok számára is.

Mindazonáltal, az előrejelzett hétvégi viharok érkezése súlyosbíthatja az árvíz helyzetet a barlangon belül. Csak az nem ismert, hogy mennyire. A búvár szakemberek azonban ragaszkodnak hozzá, hogy a csoport maradjon ott, ahol van, és várják meg a vízszint természetes csökkenését vagy szivattyúzását.

Thaiföldön az esős évszak várhatóan hónapokig tart. Ez nagyon hosszú várakozási idő lenne. Időközben a csapatok egy internetkábelt telepítenének a barlangba, hogy a szülők tarthassák a kapcsolatot gyermekeikkel.

 

Több, mint 288 óra telt el azóta, hogy a focicsapat csapdába esett a Tham Luang Nang  barlangban. A csoportot július 2-án találták meg, és azóta 10 napot töltöttek el teljesen elzárva a külvilágtól. Jelenleg a legtöbbjük fizikailag egészséges, de a szakértők szerint a megpróbáltatás valószínűleg olyan mentális terhet ró rájuk, ami hosszabb távon ronthatja a helyzetet.

A barlangban felvett videók a 11-16 éves fiúkat mutatják be. Ellátják őket mindennel, gondoskodnak az orvosi ellátásról és tartják a külvilággal a kapcsolatot. Bár láthatóan vékonyak és gyengék, a fiúk és az edzőjük jó hangulatúnak tűnnek, mosolyognak a fényképezőgépbe.

A felfedezés pillanata okot adott az ünneplésre, de ezt követte a szomorú valóság, a technikai nehézségek a mentés körül. Ez csalódást okozhat a fiúknak és a félelmek új sorával kell szembenézniük.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás