Egy jéghegy megoldaná Afrika vízellátását

2018. július. 09 11:17

A dél-afrikai Fokvárosnak szörnyű hónapjai voltak, mivel a várost az ivóvízhiány fenyegette. A dél-afrikai város és a 3,7 millió lakos számára a megoldás néhány ezer mérföldre délre található.

A tengeri mentés szakértője, Nick Sloane javasolta, hogy egy jéghegyet utaztassanak az Antarktiszról Dél-Afrikába, hogy Fokváros számára ivóvizet biztosítson. Ha sikeres lesz terv, a gondosan kiválasztott jégtömb minden nap 160 millió liter friss vizet biztosít a városnak egy év alatt, Sloane számításai szerint.

A jéghegyet olyan anyagba kell csomagolni, hogy a hosszú út során hideg maradjon, ami minimálisra csökkenti az olvadt jég mennyiségét, ami veszteséget jelent. Még így is, a kilométeres jéghegy körülbelül 30 százaléka valószínűleg megolvadna, miközben a tartályhajót vontatja.

Nem ez az első alkalom, hogy ez a terv új ivóvízforrásként felmerült. 2017-ben hasonló elképzeléssel Dubaiba vontattak volna jéghegyet. Most az Egyesült Arab Emírségek azt mondta, hogy 2020-ig végre is hajtja a tervet.

Azonban még ez sem oldja meg teljesen a problémát – a jéghegy a város ivóvízének 30 százalékát nyújtaná egy évre. Egy olyan város számára, amelyet folyamatosan fenyeget az ivóvízhiány, még mindig nagyon hasznos megoldás lehet.

A jéghegyek ugyanis a legtisztább édesvízből állnak a Földön. Ezrével válnak le az Antarktiszról évente.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.