11 millió tonnás jéghegy fenyeget egy grönlandi falut

2018. július. 16 7:44

Egy óriási jéghegy közelített meg egy apró falut Grönland nyugati partján. A félelmetes jégtömb a parthoz érve cunamival fenyeget. 

A kutatók azt mondják, hogy fennáll annak a veszélye, hogy egy nagy darab leszakadhat és szökőárt okoz a faluban.
Van remény, hogy az Újholddal növekvő dagály segít eloszlatni a hatalmas jéghegyet.

Képzelje el, hogy egy külvárosi házban lakik, reggel kinéz az ablakán és egy felhőkarcolót lát tornyosulni a háza felett.

A hasonlóan gondolkodó hatóságok a mintegy 170 fős faluban, Innaarsuitban evakuálták a parthoz legközelebb élőket. A környező, sekély partszakaszon a jéghegyek könnyen zátonyra futnak. Ez az, amikor a közelben élő emberek kezdik nyugtalanul érezni magukat.

Fennáll annak a veszélye, hogy egy nagy darab jégtömb leszakad a jéghegyről és beleesik az óceánba, ezzel egy miniatűr árhullámot okozva, amely könnyen eléri a falut. A jéghegyek masszívak, de törékenyek és tele vannak repedésekkel. Valami meglepő dolog is kiderült Innaarsuit lakosairól: a grönlandi tengerparti közösségben élők nem tudnak úszni. Ez még rátesz egy lapáttal a potenciális árhullám kockázatára. Ha azon gondolkodna, miért nem tudnak úszni a tengerparti település lakói? A válasz nagyon kézenfekvő, ugyanis az óceánvíz annyira hideg, hogy még a lábujját sem teheti be senki anélkül, hogy az le nem fagyna.

A műholdas megfigyelések alapján rögzített adatok azt mutatták, hogy a jéghegy körülbelül 220 méter széles és 100 méter magas része tornyosul a víz felett. Van remény, hogy egy Újholddal képződő dagályban a vízszint megemelkedik annyira, hogy a jéghegy elszabadulhasson és elússzon a faluból.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás