Többet is tehetünk gyermekeink szemének védelmében

2018. július. 25 13:37

Bár az emberek többsége tudatában van az UV és a bőrrák közötti kapcsolatnak, nagy részük nem számol azzal a káros hatással, amelyet az UV-sugárzás a szemre gyakorol.

A gyermekek szeme 10-szer érzékenyebb az UV-sugárzására, mint a bőrük. A közelmúltban az Angol Meteorológiai Szolgálat (Met Office) felmérése során, az Egyesült Királyságban élő emberek többsége bevallotta, hogy nem tudja, milyen káros az UV-sugárzás a szemnek.

Az angol felnőttek csaknem egyharmada tisztában van azzal, hogy az UV sugárzás a napból származik, de nem tartanak a szemüket érő túlzott ultraibolya sugárzástól, ami az élet későbbi szakaszában szem égéshez, makuladegenerációhoz vagy szürkehályoghoz vezethet.

Az emberek nem ismerik az egészségügyi kockázatokat

Az emberek 65 %-a az UV-fény hatását társítja a bőrrákkal, 62 %-a pedig a leégéssel. Azonban 31 %-uk úgy véli, hogy a szemgolyó nem éghet meg a napon. 78 % pedig egyáltalán nem foglalkozik a szemre gyakorolt hatással.

A valóságban azonban a szem UV-sugárzásnak való kitettsége összefüggésben áll a szem hosszú távú károsodásával. Ide tartozik a szürkehályog, a makuladegeneráció és a szaruhártya gyulladás, ami ideiglenes látásvesztést okozhat. Az emberek fele tudatában van annak, hogy az UV sugárzás által okozott szemkárosodás visszafordíthatatlan. Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az angol felnőttek mindössze 43 százalékának van UV védelemmel ellátott napszemüvege.

A szülők dolga (lenne) a gyermekek szemének védelme

A gyermekek szeme még ​​nem teljesen fejlődik ki 12 éves korukig, ezért még természetes lencse védelmük sincs. Valószínűleg sokkal több időt töltenek az iskolai szünetek alatt a napon, mint szüleik. Ennek ellenére a szülők mindössze 30 százaléka mondta, hogy aggódik gyermekéért, akik túlságosan nagy UV-sugárzásnak és ezáltal hosszú távú károsodásnak van kitéve – ami komoly tudáshiányra utal az Egyesült Királyságban.

Nagyon fontos, hogy minden gyermek korosztály szeme védve legyen az UV sugárzástól. Viseljenek UV-blokkoló napszemüveget, amikor napközben szabadban vannak – a üvegnek nem kell sötétnek lennie. Ez még felhős napokra is igaz, mivel az UV-sugarak áthatolhatnak a felhőtakarón. A gyermekek számára készült minőségi napszemüvegbe fektetett pénz egyszer megtérül. Segít nekik elkerülni az UV fény káros hatásait. Keressen olyan napszemüvegeket, amelyek a nap UV-sugarainak 100 százalékát kiszűrik.

Jó tanácsok:

  • Soha ne nézzen közvetlenül a napba! Így elkerüli a visszafordíthatatlan károsodásokat, ami még vaksághoz is vezethet.
  • A széles karimájú kalap vagy a napszemüveg viselése védi a szemét az UV sugaraktól.
  • A College of Optometrists azt ajánlja, hogy jó minőségű sötét napszemüveget vásároljon – ezek nem feltétlenül drágák.
  • Keresse a “CE” jelzéssel ellátott szemüveget, amely biztosítja az UV védelem legmagasabb szintjét.
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás