Akár 60 milliméter csapadék zúdulhat alá a zivatarokból

2018. szeptember. 02 10:42

Vasárnap a késő délutáni óráktól várhatóan újabb zivatarrendszer fejlődik ki hazánk nyugati tájai felett. Hatására a nyugati megyékben nagy mennyiségű csapadékra kell számítani.

Előreláthatólag a késő délutáni óráktól kiemelten a Dunántúlon többfelé várható intenzív zivatarok kialakulása – legnagyobb területi lefedettséggel a Dunántúl délnyugati kétharmadában és a Duna-Tisza köze délnyugati részén – előreláthatólag hétfő hajnalig. A szombati naphoz hasonlóan kiterjedt zivatarrendszer kifejlődése valószínű a Dunántúl nyugati, majd középső területei felett.

A zivatarokat felhőszakadás (akár 30-60 milliméter), viharos (60-80 km/óra) szél és kisebb méretű jég kísérheti. Az esti órákig a Dunántúlon néhol, majd ezt követően hétfő reggelig nyugaton egy-egy helyen, zivatarok környezetében 85 km/óra feletti széllökés és jégeső (2 centiméter feletti átmérővel) is kialakulhat. A középső országrészben ebben az időszakban elszórt jelleggel fordulhat elő zivatar, néhol felhőszakadás (akár 30 millimétert elérő csapadék) kíséretében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A hétfő hajnali, reggeli óráktól a zivatarok intenzitása csökken, de hétfő éjfélig, továbbra is kialakulhatnak elszórtan főként a középső országrészben és északon. A zivatarokat néhol lokálisan jelentős mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás (akár 25-30 milliméter) és szélerősödés (55-80 km/óra) kísérheti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.