Árvíz, hőhullám, tájfun, mi jöhet még Japánban?

2018. szeptember. 06 13:47

A nyár folyamán már kijutott a szélsőséges időjárási jelenségekből Japán térségében. Az árvíz és hőség után most egy tájfunnal kellett megküzdeniük.

Japán idén élte meg a legkeményebb árvízi katasztrófáját. Dél-Japánban több mint 220 ember halt meg a rendkívüli csapadékhullás miatt ezen a nyáron. Ezt egy halálos hőhullám követte, amely több, mint 100 embert ölt meg. Japánban idén megdőlt a legmagasabb hőmérséklet rekordja is.
A legújabb katasztrófát pedig az elmúlt 25 év legerősebb tájfunja okozza. A korábban még tájfun erősségű Jebi elérte Japán déli részét kedden. A vihar hatalmas károkat, áramszüneteket és közlekedési káoszt okozott.

A tájfun 160 km/órás szélsebességgel érkezett a partokhoz Tokushimánál kedden délelőtt. Az 1993-ban érkezett Yancy nevű tájfun óta Jebi volt a legerősebb, ami elérte a Japán partokat.

Yancy volt az egyik legkártékonyabb és leghalálosabb tájfun Japánban az elmúlt évtizedekben. Jebi teljes kárának költségeit még nem tudhatjuk, de a korai beszámolók szerint jelentős károk és több halálos áldozat írható a számlájára.

Az NHK nemzeti televízió szerint legalább 11 ember vesztette életét, és több mint 300-an sérültek meg a kemény, trópusi ciklon miatt. Számos halálesetet  a repülő törmelékek okoztak.

Jebi Kobe-tól keletre, Hyogo tartományban kedden délután újabb partraszállást hajtott végre, ami a Japán Times szerint pusztító szelet és hatalmas záporokat okozott.

A közeli Osakában a második partot érés után másfél millió ember maradt áramellátás nélkül. Szerdán még több, mint 400.000 háztartásban nem volt áram. Osaka környékén a Kyodo News szerint a legerősebb széllökés, 200 km/óra volt, ami 57 éve nem volt a városban.

A Jebi erőteljes szele egy tartályhajót sodort be az Osaka-öbölben lévő vasúti hídhoz, ami súlyos károkat okozott és elvágta a vasúti közlekedést a Kansai nemzetközi repülőtérre.

A Kansai nemzetközi repülőtéren akkora árvíz volt kedden, hogy az egész repülőteret lezárták. Összesen 700 járatot töröltek Jebi miatt.

A repülőtéren várakozó közel 5000 ember közül néhányan szerdán délután visszatérhettek a szárazföldre, mivel a buszok és csónakok a Jebi érkezése óta első alkalommal érkeztek a szigetről.

A vonatforgalom is súlyos késésekkel működött és számos vonatot töröltek a hatalmas szél és a Jebi okozta károk miatt.

Számos teherautót fordított keresztbe hidakon és az autópályákon a szél Shikoku és a déli Honshu között, ami miatt útlezárásokkal kellett számolni.

Tokió megúszta Jebi legdurvább hatásait, csak kisebb áradások és erős szél nehezítette a közlekedést. Jelentős károkról nem érkezett jelentés.

Jebi a negyedik tájfun, ami idén elérte Japánt. Cimaront követte, amely kevesebb mint két héttel ezelőtt átszelte az országot.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás