Angliában még sosem volt ilyen meleg nyár

2018. szeptember. 08 15:37

A meteorológiai mérések kezdete óta 2018 volt a legforróbb nyár mind az Egyesült Királyság egészét tekintve, mind Angliára nézve a Met Office szerint.

A 2018-as év nyarának csúcspontjai az 1976-os, 2003-as és 2006-os évek legmelegebb időszakaival vetekedtek, amik 1910 óta a legmagasabb rekordokat jelentették.

Anglia átlaghőmérséklete idén szoros versenyben megverte az 1976-as átlagokat.

A hőhullám június és július folyamán érte el a csúcsát, amikor a hőmérséklet magasra emelkedett az Egyesült Királyságban.

A száraz, izzasztó hetek után egy átlagosnak mondható augusztus következett.

Mind a négy említett évben – 2018, valamint 1976, 2003 és 2006 – az átlaghőmérséklet 15,8 °C volt. Ez 1,5 °C-kal van a sokéves átlag felett. Az évek közötti különbség olyan kicsi, hogy lehetetlen őket elkülöníteni.

Angliában az átlaghőmérséklet 17,2 °C volt. Az 1976-os rekord még csak 17 °C volt. Az Egyesült Királyság más részeire vonatkozóan nem készült feljegyzés – bár Walesben átlagosan 16 °C-ot mértek, ami mindössze 0,1 °C-kal van az 1995-ös eddigi rekord alatt. 2018 legmelegebb napja július 26-án, csütörtökön volt, amikor a hőmérséklet elérte a 35,3 °C-ot Favershamban, Kentben. De ez még mindig nem volt annyira magas, mint az Egyesült Királyság legmagasabb rögzített hőmérséklete (38,5 °C), amit szintén  Favershamban mértek, 2003 augusztusában.

Ezrek hűsöltek a strandokon, mint itt Bournemouthban.

A hőhullámnak győztesei és vesztesei is voltak. Sokan élvezték a lehetőséget, hogy napozni lehet, vagy több időt tölteni a kertben és a strandon. A magasabb hőmérséklet bizonyos emberek számára egészségügyi kockázatot is jelentett. Rekord mennyiségű sürgősségi riasztást regisztráltak a nyár folyamán. Sokan attól is tartanak, hogy az élelmiszerárak az elkövetkező hónapokban emelkedhetnek a szélsőséges időjárás miatt.

Az idei átlagos hőmérsékleti rekordok az Egyesült Királyságban összhangban vannak a világszerte tapasztalható  globális felmelegedés általános tendenciáival. Általánosan elfogadott, hogy a hőhullámok kockázata a globális felmelegedés miatt növekszik. A hőmérséklet az ipari forradalom óta egy fokkal nőtt, így ebből következik, hogy fokozatosan a hőhullámok csúcsai is kicsit magasabbak lesznek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.