Beindulnak a trópusi viharok az Atlanti-óceánon

2018. szeptember. 09 9:28

Két új trópusi viharzóna alakult ki az Atlanti-óceán keleti részén, amelyek a jövő héten várhatóan a karibi térségig is eljutnak. 

A 9.Trópusi depresszió és a Helene névre keresztelt trópusi vihar csatlakozott Florence-hez az Atlanti-óceán medencéjében. Helene, amely jelenleg Afrika nyugati partja mentén található, vasárnap délután a trópusi vihar kategóriának megfelelő időjárást okozza a Zöld-foki köztársaság térségében.

A 9. trópusi depresszió, amely hamarosan egy trópusi viharrá nő, megkapja az Isaac nevet az elkövetkező napokban és nyugat felé fog haladni.

A Kis-Antillákon figyelmeztetnek Isaac érkezésére

A 9. trópusi depresszió előrejelzett pályája a jövő héten a Kis-Antillákat fogja útba ejteni. Az Atlanti-óceán környezeti viszonyai kedvezőek lehetnek vihar számára, útban a szigetek felé. Jelentős esély van arra, hogy a depresszió hurrikánná alakul az út során. A vihar erejétől függetlenül a tenger hamarosan veszélyessé válik a szigetek keleti oldalán a fürdőzők és hajósok számára.

Az esőzések és a szél erősödik a hét második felében a trópusi vihar előrejelzett útvonalán. A hajók a vihar miatt megváltoztathatják útvonalukat.

A karibi térségben – beleértve Puerto Ricot, Hispaniolát, Kubát, Jamaicát és a Bahama-szigeteket, az Egyesült Államokat – a Kis-Antillák után is követni kell a veszélyes ciklon pályáját.

Helene veszélyeztetheti a szárazföldet?

Helene a Zöld-foki köztársaság déli része közelében halad, vagy akár át is kel azon vasárnap délutánra. Nagy eső, viharos szél és erősen hullámzó tenger kíséri.

A várható csapadékmennyiség 30-50 milliméter lesz a szigetek déli részén ezen a hétvégén, de helyenként 100 milliméter is lehullhat. A nagy mennyiségű eső miatt veszélyes áradások keletkezhetnek.  Továbbá a szelek szélessége 60 és 90 km/óra között valószínű.

A Zöld-foki-szigetek elhagyása után Helene északnyugat felé halad a nyílt vizeken a jövő héten. Nem jelent közvetlen veszélyt a szárazföldre.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.