Délután Helene lecsap Írországra

2018. szeptember. 17 11:23

A Helene hurrikán az utóbbi egy napban jelentősen veszített erejéből. Ex-trópusi viharként éri el hétfő délután Írország délnyugati partjait.

A Helene hurrikán még Afrika nyugati partjainál alakult ki több, mint másfél hete. A Zöld-foki-szigetek érintésével a nyílt óceánon haladt, távol a lakott területektől. Az Atlanti-óceán északabbi, hidegebb tengerfelszíne felett ereje már gyengülőben van, de még így is intenzív trópusi viharként éri el Írország nyugati, délnyugati partjait, majd éjszaka Skóciába is viharos széllel érkezik. Helene hasonló pályát ír le, mint a 11 hónapja pusztító Ofélia, de szélereje és várható károkozása elmarad a tavalyi társáétól.

 

Írország nyugati tengerpartján hétfő délután a legerősebb széllökések elérhetik a 100-120 km/órás sebességet. A vihar viszonylag gyorsan tovább halad, este Skóciába 90-100 km/órás széllökésekkel érkezik. Írország északnyugati területeire, valamint Skóciára jelentős mennyiségű esőt hoz a vihar, de a jellemzően 30-50 milliméternyi csapadék komolyabb árhullámokat nem fog okozni. Helene a továbbiakban északkelet felé sodródik, majd várhatóan a Skandináv-félsziget felett fejezi be pályafutását kedd este.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás