Az idei utolsó hőhullám érhet el minket

2018. szeptember. 17 12:05

Beléptünk szeptember második felébe, de időjárásunk továbbra is nyárias jegyeket hordoz, sőt néhány napon át újabb melegedésre számíthatunk.

Délnyugat felől ismét melegebb léghullámok áramlanak fölénk, a hőmérsékleti maximumok emelkedésére számíthatunk a következő napokban. A hatalmas kiterjedésű anticiklon nem csak nálunk, hanem a kontinens nagy részén az átlagosnál jóval melegebb időt okoz. A szokásosnál hűvösebb időjárás csak Görögországban és a Brit-szigetek északi felén lesz jellemző (kép alább). A hét közepére Magyarországon a csúcshőmérséklet elérheti a 26, 31 fokot, amely 5-7 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos értékeknél.

Az idei szeptemberben már hozzászokhattunk ehhez az időjáráshoz. Ezúttal azonban hét végére markáns frontátvonulás ígérkezik, amely megszakítja ezt a hosszabb ideje fennálló száraz, meleg, késő nyári időjárást. Péntek este érkezik meg hazánk térségébe a változást előidéző hidegfront, szombaton az ország nagy részét már elárasztja a több fokkal hűvösebb levegő. A gyors mozgású front vasárnap este Törökország északi részénél jár majd (kép alul). Aki még szeretné kihasználni strandolásra, napozásra a nyárias időjárási feltételeket, az péntekig teheti meg szabadtéri körülmények között.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.