Hurrikánszerű vihar alakul ki a Földközi-tengeren

2018. szeptember. 19 11:47

Az idei nyár végére a Földközi-tenger rendkívüli módon felmelegedett. Ez kiváló táptalajt biztosít komoly viharok kialakulásához. Csütörtök este medikán születik.

Szokatlanul meleg a Földközi-tenger az utóbbi hónapban, amely kitűnő lehetőséget kínál a késői nyaralók számára a fürdőzéshez. Van azonban egy másik időjárási vetülete a kiemelkedően meleg tengerfelszínnek. A 26-28 °C-os vízhőmérséklet már elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy az Atlanti-óceán felett kialakuló trópusi ciklonokhoz, hurrikánokhoz hasonló alakuljon ki a Földközi-tenger térségében is. Ezt az időjárási jelenséget medikánnak nevezzük. Az alábbi ábrán látható, hogy Olaszország déli része, valamint Afrika között különösen meleg a tenger, amely nagy nedvességtartalmat biztosít a létrejövő viharoknak.

Az időjárási modellek előrejelzései arra utalnak, hogy a Szicília és Szardínia közötti tengeri területen csütörtök estére egy trópusi ciklonhoz hasonló alakzat jön létre. Az alábbi szélmezőn még a hurrikánhoz megszólalásig hasonló szem is megfigyelhető. A legerősebb szelek közvetlenül a szem mellett (szemfal) fújnak. Az előrejelzés szerint akár 110-120 km/órás széllökések is kialakulhatnak, amely már megfelel egy 1-es kategóriájú hurrikán szélerejének. A hurrikánszerű formáció nem marad fenn sokáig, péntekre eltűnik a markáns szem alakzat, de a vihar várhatóan még napokig tovább tombol a Földközi-tenger középső része felett.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.