Közel egy méternyi esőt hozott a Florence hurrikán

2018. szeptember. 20 14:36

Hazánkban szerencsére évszázadok óta nem hullott ilyen rövid idő alatt ennyi eső, mint amekkorát a Florence hurrikán zúdított Észak-, és Dél-Karolinára.

A közel 1.000 milliméteres csapadékösszeg, amelyet a Florence hurrikán produkált a csütörtöktől, hétfőig tartó időszakban Észak-Karolinában, szinte felfoghatatlan számunkra, hiszen még hazánk legcsapadékosabb tájain sem hull átlagosan ekkora mennyiség egy év alatt. Az emlékezetes 2010-es Zsófia ciklon még megközelítőleg sem hozott ekkora mennyiségű csapadékot a Dunántúlra. Észak-Karolinában is szokatlan az ekkora özönvizet okozó esőzés, hiszen egy átlagos évben 1000-1300 milliméternyi eső hull az államban.

Tavaly a Harvey hurrikán Texasban még Florence csapadéktevékenységén is túltett, Houstont 1.100 milliméternyi esővel öntözte meg. Ekkora esőzésre a gátrendszereket nem lehet felkészíteni, így már a csapadék előrejelzésekből következtetni lehetett a várható rendkívüli áradásokra.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.