Vasárnap lesz az őszi napéjegyenlőség

2018. szeptember. 22 14:21

Ahogyan már nagyon valószínű, hogy észrevette, a nap egyre későbben kel, és az éjszakák egyre hosszabbak. Az őszi napéjegyenlőség ez év szeptember 23-án, vasárnap lesz.

Ez azt a napot jelenti, amikor a nappal és az éjszaka nagyjából azonos hosszúságú. A “equinox” szó latin eredetű és szó szerint “napéjegyenlőséget” jelent. Ezekben a napokban, mindenütt a Földön körülbelül 12 órás a napsütés – ha az időjárás is engedi – és 12 órás az éjszakai sötétség. A Föld tengelye átlagosan 23,5 fokban dől a keringés síkjára, a merőleges egyeneshez képest. Ahogyan a Föld a Nap körül jár az év során, közeledik a nap felé vagy távolodik attól. Így zajlik le minden év. Az egyenlőség napján azonban a Föld tengelye merőleges a napsugarakra, és közel azonos hosszúságú a nappal és az éjszaka világszerte.

Általában az őszi napéjegyenlőség szeptember 22. és 24. közé esik, ebben az évben a napéjegyenlőség szeptember 23-án, vasárnap 3:54-kor lesz.

Equinox vagy equilux?
Azonban a napéjegyenlőség azt a pontot jelzi, amikor a nap és az éjszaka “nagyjából egyenlő”. Szigorúan szólva, nincs egyenlően 12 óra fény és 12 óra sötétség, de mindössze néhány perc a különbség. Ez azért van így, mert a napéjegyenlőséget a nap középpontjától, nem pedig a nap szélétől mérik. Ezért, bár úgy tűnik, a nap felkelt, a központ még mindig a horizont alatt van.

Ezenkívül a fény megtörik (kanyarodik), ami azt jelenti, hogy a nap felkelése előtt már világos van. Valamint pár perccel a naplemente után is még van fény. E két tényezőnek köszönhetően az egyenlőség napján a nappal és az éjszaka pontosan egyenlő. Equilux néven ismert, amikor a nappal és az éjszaka hossza valóban egyenlő, ami az őszi napéjegyenlőség után néhány nappal következik be.

Felmerül a kérdés, hogy nem kezdődött-e már el az ősz? A meteorológusok szeptember 1-étől számítják az első őszi napot. Ennek fő oka az, hogy egyszerűbbé teszi a szezonális és havi statisztikák összehasonlítását. Míg a napéjegyenlőség napján kezdődő év a csillagászaton alapul, figyelembe véve a Föld keringő pályáját és a nap közelségét.
Az elkövetkező 12 hét során, amikor közelítünk decemberhez, a Föld északi féltekén a Naptól távolabb kerülünk. December 21-ig a nappalok hossza lecsökken a minimumára, jelezve a téli napfordulót – ekkor a nappali órák száma ismét növekedni kezd.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.