A Leslie hurrikán akár Nyugat-Európába is ellátogathat

2018. október. 05 12:14

A Leslie hurrikán már nagyon hosszú ideje az Atlanti-óceán felett örvénylik, helyzetét alig változtatta. Hamarosan azonban elindul keleti, majd északkeleti irányba, Nyugat-Európa felé.

A Leslie hurrikán jelenleg a Bermuda-szigetektől keletre örvénylik. Az alábbi térképen látható az eddigi útja, amelyből kitűnik, hogy idáig nem járt be határozott nyomvonalat, többször visszafordult. Ennek az az oka, hogy egy hurrikán energiája egy nagyságrenddel kisebb, mint egy mérsékelt övi cikloné vagy anticikloné. A trópusi övből a mérsékelt éghajlati övbe átlépve alárendelt szerepet játszik, arra tud mozogni, amerre az aktuálisan a térséget uraló ciklonok, anticiklonok hagyják. Ha ciklonnal találkozik, akkor az egyszerűen beszippantja a hurrikánt, ha pedig anticiklonnal, akkor annak pereméről “lepattan”.

Jelen esetben kelet, délkeleti irányba halad tovább, útba ejtve az Azori-szigeteket, majd jövő hét végén északkelet felé fordul, mozgása tovább gyorsul, poszt-trópusi ciklonná formálódva elhalad a Brit-szigetek mellett, valamint Izland környékén is érezhető lesz a hatása. A pontos útvonala még nem ismert a közel tíz napos előrejelzési időtáv miatt.

Az Azori-szigeteket várhatóan jövő héten csütörtökön éri el, 2-es kategóriájú hurrikánként. A legerősebb széllökések a tengerparton 180-210 km/óra körül várhatók (térkép alább), de a szélnek kitett hegygerinceken 300 km/óra feletti szél is lehet az előrejelzés szerint.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás