Szökőárt okozhat az Etna vulkán lehetséges összeomlása

2018. október. 17 11:55

Egy új tanulmány szerint a gravitáció húzza az Etna délkeleti oldalát a tengerbe. Az instabilitás végül a hegy összeomlásához vezethet.

A gravitáció húzza a Földközi-tengerbe az olasz Etna vulkánt és ez egy nap a vulkán délkeleti oldalának összeomlásához vezethet.
A leszakadáskor hatalmas sziklatömbök zuhanhatnak a vízbe, óriási szökőárt okozva.

A tudósok már régóta tudják, hogy az Etna a tenger felé csúszik. 2001 és 2012 között évente körülbelül egy-fél centiméterrel mozgott. A kérdés az volt, hogy a vulkánban található magma okozta-e a mozgást.

Egy új tanulmány szerint a víz alatti szenzorok azt mutatják azonban, hogy a gravitáció a fő tényező, ami a vulkán délkeleti oldalának csúszását okozza. A délkeleti oldal a Jón-tengerbe nyúlik.

Morelia Urlaub, a németországi Kielben található Helmholtz Óceonográfiai Kutatóintézet kutatócsoport vezetője szerint: “Az Etna hatalmas vulkán, több, mint 3300 méter, és a láva egyre csak növeli, így a saját súlya kényszeríti a lemezeket, hogy minden irányba szétterjedjenek, ez a gravitációs instabilitás. ”

Ez az instabilitás a hegyoldal összeomlásához vezethet.

“E tanulmány eredményei szerint az Etna oldalirányú mozgása valójában nagyobb veszélyt jelent, mint azt korábban gondolták” – mondta Urlaub.

Boris Behncke, az Etna Obszervatórium vulkanológusa az olaszországi Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézetben azt mondta: “A tömeges összeomlás katasztrofális lenne egy hatalmas és sűrűn lakott területen”.

Urlaub szerint nincsenek olyan jelek, amelyek az Etna összeomlását jelzik, de a vulkánok  katasztrofálisan tudnak összeomlani – ahogyan Hawaiin és a Kanári-szigeteken történt.

“Tehát az Etna csúszó mozgása talán összeomláshoz vezethet, de hogy ez mikor történik azt emberi időkeretekben, nem tudjuk megmondani” – mondta. “De fontos, hogy tisztában legyünk e potenciális veszélyekkel, hogy szemmel tarthassuk a mozgásokat.”

Az Etna Európa legnagyobb aktív vulkánja. A Smithsonian Intézet szerint a világ leghosszabb dokumentált történelmi vulkáni feljegyzései az 1500-as évek elejétől származnak. 2013 szeptemberétől folyamatosan kitört.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.