A hidegfronttal együtt érkeznek idén az Orionidák

2018. október. 18 9:50

Az év egyik leghíresebb meteorhullása a hétvégén éri el csúcspontját, mikor is az Orionidák láthatóvá válnak az éjszakai égbolton.

A meteorrajt a Halley üstökös részecskéi alkotják, melyeken a Föld évente kétszer áthalad. Ezek az üstökös részecskék behatolnak a Föld légkörébe, elégnek és felragyognak. Ez eredményezi a látványos égi jelenséget. A meteorraj körülbelül 20-25 meteort képes előállítani óránként. A teliholdhoz közeledve még különlegesebb fényt teremt az égen.

Annak ellenére, hogy a Hold erős fénye miatt nem ideálisak a feltételek, ha jó helyet találnak a városi fényektől távol, ahol tiszta az égbolt, ez lesz az év egyik legnagyobb csillagászati látványossága.

A legtöbb hullócsillag várhatóan vasárnap éjjel 2 órától napfelkeltéig látható.

Problémát jelenthet azonban, hogy a komoly lehűlést hozó hidegfront éppen vasárnap éjszaka éri el hazánkat. Emiatt az ország nagy részén felhős időre számíthatunk, csak rövidebb időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Felhőmenetes időszakok az éjszaka első felében a déli megyékben, hajnalban pedig a Dunántúl északi részein lehetnek.

Térképen: Várható felhőzet borítottság vasárnap 2 órakor

Ha az időjárás nem teszi lehetővé az események megtekintését vasárnap éjszaka az Ön lakhelyén, ne csüggedjen, mivel pár meteor látható lesz minden éjjel egészen október 29-éig.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ukrajna fölött van egy ciklon középpontja, melynek áramlási rendszerében folyamatosan érkezik a hideg levegő hazánkba. Emiatt a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket. Fáradékonyság, aluszékonyság és ízületi panaszok jelentkezhet.

A légnyomás emelkedik.