Mutatjuk, várhatóan milyen telünk lesz

2018. október. 20 14:15

A téli szezont erős szelek és csapadékos időjárás jellemzi majd Nyugat-, Északnyugat-Európában. Eközben az Ibériai-félszigeten, Olaszországban, a Balkán-félszigeten a szokásosnál enyhébb télre számíthatunk.

Az Accuweather meteorológusai által készített előrejelzés szerint a Brit-szigeteket, Észak-Franciaországot, a Benelux államokat és Norvégiát az egész szezonban szélviharok ostromolják. Az elmúlt hetekhez hasonlóan az Atlanti-óceán felől érkező viharok télen is veszélyes szeleket, áradásokat okotzhatnak Nagy-Britanniában és Írországban.

Az idei vihar szezon hamar elkezdődött, hiszen már szeptember végén lecsapott Nyugat-Európára Ali és Bronagh, majd október 10-én a Callum viharciklon érkezett meg.

A tél folyamán sok szélviharral számolnak az accuweather meteorológusai, de idén a szibériai hideg betörésére szerintük kicsi az esély. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lesz hideg és havazás, de a hó felhalmozódása a megszokott területeken valószínű.

A téli időszakban a hőmérséklet az átlagos felett várható Észak-, és Nyugat Európában, mivel az Atlanti-óceán felől a viharok enyhe levegőt szállítanak. Ezzel megakadályozzák, hogy a hideg, szibériai levegő nyugat felé húzódjon.

Az Ibériai-félszigeten a tél az átlagosnál enyhébbnek és szárazabbnak ígérkezik. A tél második felében jelentkező aszály növeli az erdőtüzek veszélyét a tavaszi és nyári időszakban.

Várhatóan Olaszországban a tél kezdetére véget ér az ősz folyamán tapasztalható viharos, csapadékos időjárás.

A Balkán-félszigeten is az átlagosnál enyhébb, valamint szárazabb időre van kilátás, ez alól kivételt képez Görögország, ahol a gyakori esőzés hűvösebbé teszi a téli időszakot.

A szibériai hideg Nyugat-Európát várhatóan idén elkerüli, de Közép-, és Kelet-Európában meg van az esélye több hideg betörésnek, főként a tél második felében.

A hideg levegő hullámai jelentősebb havazást okozhatnak Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és hazánkban is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás