A hétvégén az Oscar hurrikán szele elérheti a Brit-szigeteket

2018. október. 31 11:50

Míg az Oscar hurrikán a nyílt Atlanti-óceánon halad, a Brit-szigeteken már figyelmeztetnek a viharra, ami már péntek délután nagy károkat okozó szeleket és felhőszakadást hozhat a régióba.

Az Oscar hurrikán várhatóan már nem éri el a trópusi ciklon kategóriát, amikor megközelíti Írországot és az Egyesült Királyságot, még mindig képes lesz erős csapást mérni a térségre. Oscar pontos pályája kulcsfontosságú lesz a régióban tapasztalható hatások mértékének meghatározásában. A jelenlegi előrejelzések szerint a hurrikán “maradéka” Skóciától északra fog elhaladni.


Ebben a forgatókönyvben viharos szelek várhatók Skóciában és az Egyesült Királyságban péntek estétől szombat estig. Dél-Anglia menekülhet meg leginkább a szélsőséges, nagy károkat okozó szelektől. Azért ezen a területen is előfordulhatnak helyenként szélkárok és közlekedési fennakadások.
Írország és az Egyesült Királyság legérintettebb területein akár a 100-130 km/órát is elérherik a legerősebb széllökések. A szélnek kitett tengerparti és magasan fekvő területeken pedig még nagyobb lökéseket is tapasztalhatnak.


Az ilyen nagyságú szelek kidönthetnek fákat és áramkimaradást okozhatnak, a közlekedésben is jelentős fennakadásokra, késésekre kell számítani.

Heves esőzés Észak-Írországban, Nyugat-Angliában és Nyugat-Skóciában is előfordulhat, helyi áradásokkal. A csapadékmennyiség 25-75 milliméter között lehetséges.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.