Soha nem mértek még ilyen meleget novemberben, mint tegnap

2018. november. 02 6:00

Az Olaszország fölött örvénylő mediterrán ciklon Észak-Afrika térségéből szállítja fölénk a kivételesen enyhe légtömegeket. Rögtön rekorddal indult a november.

November 1-én az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában Körösszakálon mérték a legmelegebbet, ahol 25,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, második Dombegyház lett 25,4 fokkal, és még a harmadik, Eleken felállított mérőműszer is 25,3 fokot regisztrált. Mindhárom mérés megelőzte az eddigi rekordot, amelyet Szeged tartott 24,9 fokkal. Nemcsak november 1-én, de egész hónapban nem mértek még ilyen magas hőmérsékletet a hivatalos mérések kezdete óta. A novemberi hónap csúcstartója eddig Debrecen volt 25,5 fokkal (1997. november 8.).

Pénteken is jó eséllyel megdőlhet az országos maximum-hőmérsékleti (23,2 fok, Ásotthalom), valamint az országos legmagasabb minimum-hőmérsékleti (13,8 fok, Pannonhalma és Siófok) rekord.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.