A lámák segíthetnek rajtunk az influenza megelőzésében

2018. november. 14 11:35

Az őszi időjárás egyre nyirkosabb és a tél kezdetével immunrendszerünk több támadásnak van kitéve. Hamarosan kezdődik az influenza szezon. Ígéretes új kutatási eredményekről számolhatunk be.

A lámákból származó hatóanyag tesztelése rendkívül sikeres volt az influenza típusú megbetegedések esetében. A terápiában lámákból származó antitesteket használtak.

Miért a láma a legjobb alany erre a célra?

A válasz egyszerű. A láma antitestjei kisebbek az emberénél. Az emberi antitestek az influenza vírus egy részéhez kötődnek, mint a puzzle darabkái. Azonban az influenza vírus meg tudja változtatni az alakját és akkor már nem passzolnak az oltóanyagban található antitestekhez. Ezért az eddigi oltóanyagok nem mindig hatásosak. A láma antitestek kisebbek és úgy is tudnak csatlakozni a vírushoz, ahogy az emberi antitestek már nem képesek.
A kísérleti egerek túlélték a halálos mértékű influenza fertőzést. Ha sikerül ezeket a kísérleti eredményeket az emberi gyógyításban is alkalmazni, akkor a gyógyszerészek akár egy orrspray formájában is hosszú távú védelmet tudnak kialakítani számunkra az influenza különböző válfajaival szemben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.