Hétvégére enyhülés, aztán újra hideg jön

2018. november. 20 11:25

Változékony időjárásra számíthatunk Közép-Európában a következő egy hétben. A hét második felében bekövetkező enyhülést újabb lehűlés követi a jövő hét elején.

A következő napokban az Északi-sarkvidék fölé továbbra is rendkívül enyhe léghullámok áramlanak erős déli áramlással. A szokásosnál sokkal melegebb idő várható Oroszország északnyugati részén, Skandináviában és Izlandon. A Balkán-félsziget és Olaszország térségébe lezúduló hideg levegő újabb ciklonok képződéséhez vezet, amely kiadós esőzést okoz arrafelé. Csütörtöktől Közép-Európába ismét enyhébb levegő érkezik, ezzel együtt néhány napra a csapadéktevékenység is megszűnik.

A hét vége felé Európa nagy részén, így hazánkban is jelentősen megenyhül az idő, a csúcshőmérséklet ismét több helyen 10 fok fölé emelkedik az országban. Ugyanakkor az Ibériai-félsziget és Franciaország fölé már hidegebb levegő áramlik. Az a ritka helyzet is létrejöhet vasárnap, hogy Spanyolország egyes vidékein hidegebb lesz, mint nálunk.

A jövő hét elején aztán észak felől újabb gyors lehűlés érkezik a kontinens nagy részére, megnő a havazás esélye, éjszakánként komolyabb fagyokra is számítani kell.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás