Hét megyében nagy mennyiségű esőre figyelmeztetnek

2018. november. 25 11:55

Egy mediterrán ciklon csapadékrendszere okoz egyre nagyobb területen esőzést az országban. Hétfő estig az északi területeken nagy mennyiségű eső várható.

Vasárnap délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna éri el az országot. Hétfő éjfélig általában 10-35 milliméter eső hullhat, az ország északnyugati, északi felén a nagyobb mennyiségekkel (legkisebbel a déli határvidéken). Kisebb körzetekben akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehet egy-másfél nap alatt (ez nagyjából megfelel a november havi átlagos csapadékösszegnek). Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat dunántúli és Pest megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan nagy mennyiségű csapadék miatt.

Hétfő délutántól északkeleten néhol (elsősorban a Zempléni-hegység keleti részén) 60-65 km/óra körüli lökések kísérhetik az északkeleti szelet. Hétfő késő estétől a Soproni- és Kőszegi hegységben, majd az Északi-középhegység magasabb csúcsain az esőt havas eső, hó váltja fel. Később Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén síkvidéken is válthat a halmazállapot, de síkvidéken hétfő éjfélig számottevő megmaradó hó még nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.