A sarkvidéki hideg újabb hulláma csap le Európára

2018. december. 04 11:43

A következő napok Európa nagy részén az ilyenkor szokásosnál enyhébb idővel telnek, majd jövő hét elején újabb jelentős hideghullám éri el a kontinenst.

A tél első napjai még hideg idővel teltek, aztán a hét elején gyors enyhülés kezdődött, amelynek első jeleként komoly ónos eső zúdult Közép-Európára. A hét további napjaiban a kontinens nagy részén folytatódik az átlagosnál melegebb időjárás. Az enyhe léghullámok az Atlanti-óceán térségéből ékeznek a kontinens belseje felé.

Körvonalazódik azonban már az enyhe idő vége, ugyanis jövő hét elején előre láthatólag sarkvidéki eredetű léghullámok árasztják el Európa jelentős hányadát. Az alábbi térképen látható, hogy hazánkat hétfőn éri el várhatóan a hideg.

Szerdára a kontinens nagy része a sarkvidéki eredetű levegő uralma alá kerül. A csúcshőmérséklet a mediterrán térséget leszámítva már csak fagypont közelében alakul. A hideg leginkább Németországot, illetve Franciaországot érinti, de hazánkban is 6-8 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, éjszakánként pedig visszatérnek az erősebb fagyok.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.