Tizenhárom megyében nagy mennyiségű hóra figyelmeztetnek

2018. december. 14 10:51

A délután folyamán egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, amelyből az ország nagy részén jelentős mennyiségű hóra számíthatunk.

Délutántól, estétől délnyugat felől változó intenzitású havazás kezdődik, amely szombat reggelre az ország döntő részére kiterjed (északkeleten inkább csak délelőtt kezdődik). Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hó veszélye miatt, péntekre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A keleti, délkeleti határvidéken szombaton a hó mellett kis valószínűséggel és átmeneti jelleggel havas eső is lehet. Szombat éjfélig a lehulló friss hó az ország déli, délkeleti felén általában 5-15 centiméter közé becsülhető, de a déli határvidéken helyenként 20 centiméter körüli hótakaró kialakulása sem zárható ki. Az ország északi, északnyugati felén többnyire 3-10 centiméter közötti hó várható. A legkevesebb hó az északnyugati megyékben (főként a határvidéken) valószínű: lepel – 3 centiméter. A megerősödő északi, északkeleti szél a hóval borított tájakon néhol (főként az Alpokalján és északkeleten) hordhatja a havat. Az OMSZ szombatra 13 megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hó miatt. Emellett Vas és Zala megyében hófúvás veszélye miatt érvényes figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.