Délen és nyugaton ónos esőre figyelmeztetnek

2018. december. 19 12:12

Csütörtökön hajnalban egy hullámzó frontrendszer csapadékzónája éri el hazánkat, amelyből északon havazásra, délen és nyugaton ónos esőre kell számítani.

Szerdán a Nyugat-Dunántúl kivételével több helyen előforduló zúzmarás köd főképpen az Alföldön maradhat tartósabb, míg napközben általában lassan javulnak a látási viszonyok. Kisebb hószállingózás, ónos szitálás néhol továbbra is előfordul. Csütörtökre virradó éjszaka szintén főként az ország keleti felén számíthatunk zúzmarás ködre, de kiterjedt sűrű köd az éjszaka második felében már kevésbé valószínű. Csütörtökön nyugat felől egy gyenge csapadékzóna érkezik, melynek formája az északabbi tájakon hószállingózás, hó, délebbre vegyesen ónos eső, fagyott eső, kevesebb helyen eső. Hajnalban, reggel a nyugati határvidéken megjelenő csapadék kora délutánig részben kiterjed a Dunántúlra és az északi megyékre, majd késő délután, este már a Dél-Alföldön is számítani lehet csapadékra (ott leginkább ónos eső formában). A csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 3 milliméter között alakul. Északon lepel-3 centiméter hó hullhat, az ország déli felén és a nyugati határvidéken pár tized milliméter ónos eső valószínű, ennél több leginkább Zala, Somogy megyében hullhat helyenként. Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc déli és nyugati megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre vonatkozóan az ónos eső veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.