Négy megyében másodfokúra emelték a figyelmeztetést az ónos eső miatt

2018. december. 20 10:32

Csütörtökön és pénteken változékony időre van kilátás, északon havazás, délen ónos eső várható.

A jelenlegi csapadékzóna kelet, északkelet felé mozog tovább délutánig. Északon, északkeleten hó, másutt fagyott eső, ónos eső, eső formájában számíthatunk belőle csapadékra. Késő délután, kora este délnyugat felől azonban egy újabb hullámban érkezik ismét csapadék. Ez a csapadékzóna elsősorban az ország déli felén okozhat ónos esőt, de mellette fagyott eső, eső egyaránt előfordulhat. Az intenzívebb ónos eső leginkább a Dél-, Délnyugat-Dunántúlon valószínű az éjszaka folyamán. Az Északi-középhegység területén hószállingózás, ködös területeken elvétve ónos szitálás előfordulhat még az éjjel. A csapadék mennyisége általában csapadéknyom és 3 milliméter között alakul. Északon lepel-3 centiméter hó hullhat, az ország déli felén és a nyugati határvidéken ónos eső valószínű. Ennél több leginkább Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében lehet helyenként. Az OMSZ csütörtökre hat megyére elsőfokú, négy dél-dunántúli megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt.

A csapadékzóna várhatóan péntek reggel hagyja el az országot. Pénteken nagyobb eséllyel északkeleten lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani, az Északi-középhegység térségeben ónos szitálás is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat déli megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre vonatkozóan az ónos eső veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.