Újabb cunami veszélye fenyeget Indonéziában

2018. december. 28 14:46

Az indonéz hatóságok a vulkán riasztási szintjét a második legmagasabb szintre emelték, mivel a vulkáni tevékenység fokozódott.

Az Indonézia Anak Krakatau vulkán tevékenysége és a kedvezőtlen időjárás a tisztviselőket a vulkán megfigyelésére ösztönözte. Egy esetleges másik szökőár kockázatának felmérésén dolgoznak, hogy elkerülhessék újabb emberek halálát. Ez továbbra is elsődleges feladat, mivel több ezer embert evakuáltak a Szunda-szorosból egy újabb vulkáni összeomlás és a szökőár lehetősége miatt. A hatóságok továbbra is figyelmeztetik a lakókat, hogy egy kilométernél közelebb ne merészkedjenek a parthoz.

A vulkán műholdas megfigyelései azt mutatják, hogy a halálos cunamit kiváltó összeomlás jelentősen csökkentette a vulkán méretét, ezért egy másik hasonlóan veszélyes szökőár lehetősége kisebb.

Az indonéz tisztviselők csütörtökön bevezették a második legmagasabb szintű figyelmeztető státuszt. Indonézia Katasztrófavédelmi Igazgatósága a vulkán figyelmeztető szintjét kettesről hármasra emelte, miután azt mondták: „Anak Krakatau vulkáni tevékenysége tovább növekedett csütörtökön. “A veszélyzónát 2 kilométerről 5 kilométerre növelték. Ennek eredményeként az összes járatot törölték a vulkán tilalmi zónájában. Körülbelül 20-25 járatot érintett az intézkedés.

Legalább 426 ember meghalt, és 23-at még mindig keresnek a szombat éjszakai cunami után, amelyet a vulkán nagy részének a tengerbe omlása okozott. Több száz lakás és legalább kilenc szálloda sérült meg a hullámban.

“Még mindig fennáll a földcsuszamlás esélye akár a tenger szintje felett vagy a tenger szintje alatt is” – nyilatkozta Rudy Sunendar, az energiaügyi minisztérium geológiai osztályának vezetője.

Az Anak Krakatau Java és Sumatra között található a Szunda-szorosban. 1920-as években alakult ki, miután az 1883-as “szülő” vulkán, a Krakatoa pusztító kitörése után több tízezer ember halt meg. A vulkán nyár óta aktív ismét aktív.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.