Hogyan különböztessük meg a náthát az influenzától?

2018. december. 30 10:16

Itt az influenza szezon és az felkészülés kulcsfontosságú, hogy megőrizzük az egészségünket év végén. Sajnos a legtöbb erőfeszítései ellenére az influenza még mindig kitörhet rajtunk.

Ha megtörténik, akkor a korai felismerés és a megfelelő reakciók elengedhetetlenek, hogy kezeljük a megbetegedést. Egy a probléma: Honnan tudhatja, hogy valóban influenzája van? „Sok fertőzés létezik, mint például az influenza,” mondta Sherif Mossad, M.D., a Clevelandi Klinika Fertőző Betegségek Tanszékének személyzeti orvosa. „Sok módszer a korai stádiumban tévedhet az influenzával kapcsolatban, de vannak más tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni.” Dr. Mossad szerint az egyetlen módja annak, hogy biztosan tudjuk, hogy a betegség az influenza, ha influenza tesztet végzünk. Vannak olyan félrevezető azonosítható jelek, amelyek azt jelenthetik, hogy orvoshoz kell fordulni, más tünetek pedig azt sugallhatják, hogy valószínűleg nincsen influenzánk. „Néhány – hasonló körülmény – a nyár folyamán is előfordul, ami egy atipikus idő az influenzát tekintve az északi féltekén” – mondta. „A nyár végén az influenza még nem szokott előfordulni. Általában a fiataloknál, az iskolában kezdődik, ősz közepétől és áprilisig tart… december végén és január elején van a csúcs. Az évszak és az időjárási viszonyok is számítanak, hogy meg tudjuk különböztetni az influenzát más betegségektől.

Néhány egyszerű tipp a megfázás és az influenza azonosításához:

Az influenza jelei: a láz.

„A láz nagyon magas lehet az influenzánál, de a megfázásnál nem.” mondta Dr. Mossad.

Természetesen a magas láz nem jelent automatikusan influenzát.

„Lehet tüdőgyulladása, súlyos húgyúti fertőzése, ami magas lázat okozhat.” – mondta Dr. Mossad. „Mindezek magas lázzal járhatnak, de különböző tüneteik vannak.”

Ha az influenza és a megfázás között kell dönteni, a láz azt jelenti, hogy valószínűleg influenzája van.

A fájdalom egy másik valószínűsítő jel, hogy a kellemetlen érzés az influenzával kapcsolatos, és nem megfázásról van szó.

Habár megfázásnál is előfordulhat, a kulcs az, hogy ez a tünet azonnal kezdődik, és nem napok után következik be, amikor már több napja beteg.

„A magas láz és a fejfájás az influenza megjelenésekor valószínűsítő tünetek” – mondta Dr. Mossad.

Dr. Mossad is figyelmeztet a hidegrázásra, mint az influenza tünetére. Mivel a hidegrázás a láz következménye – a megfázásnál nincs jelen – ez a tünet segít különbséget tenni a nátha és az influenza között. A hidegrázás a magas lázzal együtt fontos jele annak, hogy állapotának romlása előtt orvoshoz kell fordulnia.

A megfázás éjszaka megzavarja az alvás minőségét, ezért valószínű, hogy a fáradtság az állapotának egy tünete. Ahogy Dr. Mossad emlékeztetett, „mindig vannak átfedések.” A fájdalom, a fáradtság hirtelen jelentkezése valószínűleg az influenzával is lehet kapcsolatos. A megfázás és az influenza esetén fellépő egyéb tünetekhez hasonlóan az időzítés és az intenzitás fontos a két eset megkülönböztetésében.

Habár a zsebkendőket kéznél kell tartani, ha az influenza diagnosztizálása megtörtént, a nazális tünetek, mint a tüsszentés, nagyobb valószínűséggel azt jelentik, hogy náthája van.

Győződjön meg róla, hogy vastag, sárga vagy zöld az orrváladéka. Ez rosszabbodhat, ahogy a nátha kifejlődik.

Az orrfolyás vagy az orrdugulás valószínűleg inkább a náthát jelenti, mint az influenzát. Míg ezek a tünetek az influenzában is jelen lehetnek, más tünetek, mint a köhögés vagy a láz sokkal valószínűbbek.

Még ha a legdurvább náthában is szenved a világon, valószínűleg nem érzi magát olyan rosszul, mintha influenzás lenne. Ha nem biztos benne, hogy a tünetek alapján csak náthája van vagy az influenza áll fenn, akkor meg kell határozni, hogy milyen intenzívek a panaszok. Annak ellenére, hogy a legtöbb nátha és influenza tünet átfedi egymást, ha hirtelen szélsőséges intenzitással jelennek meg, valószínűleg influenzában szenved. Az influenza súlyos, akár halálos is lehet.

Az influenza tüneteitől magatehetetlenek vagyunk, a nátha tüneteit kényelmetlennek vagy bosszantónak lehetne leírni.

Lehet, hogy egy orrfolyás nem tűnik szórakoztatónak, és a torokfájás még rosszabb, de valószínűleg nem akadályozná meg, hogy a kedvenc zenekarának koncertjére elmenjen. Az influenza tünetei miatt viszont az ágyból sem tud kiszállni a házimunkát elvégezni.

„A náthát többnyire ibuprofén tartalmú szerekkel kezelik” – mondta Dr. Mossad. „a torokfájást pedig lehet inhalálással kezelni. ”Ezek a praktikák csodát tehetnek a megfázással, és segítenek a nap folyamán a túlélésben. Ha ezek bevétele után jobban érzi magát, valószínűleg nem influenzás, aminek kezelése sokkal intenzívebb gyógyszereket igényel.”

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.