Sarkvidéki eredetű levegő érkezik hozzánk a hét második felében

2018. december. 31 15:06

Az új év kezdete nagy változást hoz az időjárás tekintetében. Európa keleti felét sarkvidéki eredetű léghullámok árasztják el.

A hideg érinteni fogja a Balkán-félszigetet, a Fekete-tenger térségét, Törökországot és természetesen a mi régiónkat is. A hideg centruma várhatóan hazánktól kissé keletebbre zúdul le.

Az alábbi térképeken mutatjuk be, hogy a magasabb légrétegekben (körülbelül 1400 méteren) hogyan foglalja el kontinensünk keleti területeit a jelenleginél jóval hidegebb levegő.

Keddről szerdára virradó éjszaka a hideg levegő Németország déli határainál tart (alábbi térkép), a Kárpát-medencét a reggeli órákban éri el.

A szerdán átvonuló markáns hidegfront mögött erős északi, északnyugati áramlás alakul ki, amely közvetlen összeköttetést nyit az Északi-sarkvidék és a Földközi-tenger medencéje között. A front csütörtök éjfélre már Görögország déli részeit is eléri.

Péntek estére a hideg levegő centruma már a Balkán-félsziget fölé helyeződik, ahol a Földközi-tenger enyhe levegőjével keveredve egy mediterrán ciklont hoz létre. Nagy mennyiségű hó várható Bulgáriában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Romániában, Görögország és Törökország hegyvidéki területein. A havazás várhatóan érinteni fogja hazánk keleti felét is a hétvége folyamán.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás