Tizenegy megyében figyelmeztetés érvényes a havazás miatt

2019. január. 05 9:34

A szombati napon országszerte számíthatunk havazásra, nagy területen figyelmeztetés érvényes a várhatóan nagyobb mennyiségű hó miatt.

A szombat esti órákig többfelé várható havazás. A csapadék halmazállapota kezdetben döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog. Összességében síkvidéken általában 5 centiméter körüli hómennyiség várható az országban. Síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 centiméter feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenegy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a várhatóan nagyobb mennyiségű hó miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/óra körüli széllökések kísérhetik. Szombat délután, illetve vasárnap a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat. Az OMSZ vasárnap hófúvásra és viharos széllökésekre figyelmeztet Veszprém megyére vonatkozóan.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás