Pénteken hófúvás, szombaton ónos eső nehezíti a közlekedést

2019. január. 25 11:23

Az átvonult ciklon után erős, helyenként viharos szél kíséretében áramlik be a hideg levegő a Kárpát-medencébe. Többfelé hófúvásra kell számítani.

Pénteken késő délutántól a déli, délkeleti területeken ismét várható hószállingózás, gyenge havazás (lepel – 5 centiméter, délkeleten az 5 centiméter körüli hóvastagsággal). Este, késő este a keleti, délkeleti határnál átmeneti ónos eső nem zárható ki.

Szombat reggelig a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, kiemelten a Dunántúli-középhegység, majd estétől a Mecsek térségében is 65-75 km/órás lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet.

Pénteken napközben a Dunántúlon nagy területen számíthatunk hófúvásra, estétől pedig a középső és északkeleti tájakon is hordatja a szél a havat. A Dunántúlon a vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken, kiemelten a Dunántúli-középhegységben, illetve a Dunántúl déli részén a nap második felétől erős hófúvás is kialakulhat. Szombat reggeltől mérséklődik majd számottevően a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre vonatkozóan figyelmeztetést adott ki a hófúvás veszélye miatt a Dunántúlra, valamint Bács-Kiskun és Pest megyére vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton napközben délkelet irányába kivonul a csapadék az országból, délelőtt a Tiszántúlon még további lepel – 2 centiméter hó hullhat. Átmeneti szünet után estefelé északnyugat felől azonban egy másik csapadékzóna érkezik, amelyből az északnyugati tájakon vegyes halmazállapotú csapadék várható: hó, havas eső, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. Szombat éjfélig a Dunántúlon egyre több helyen várható csapadék, a Dél-Dunántúl felé haladva egyre inkább ónos eső, eső lesz a jellemző csapadékforma.

Az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a Dunántúl nagy részére a várható ónos eső miatt, valamint a hófúvás veszélye miatt szintén a Dunántúlra, Bács-Kiskun és Pest megyére vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás